Cumartesi, Eylül 30, 2006

Güllaç


Ramazan ayının olmazsa olmazları arasındaki en tatlı şey güllaçtır. Hafif olması nedeniyle iftardan sonra çok rahatlıkla kocaman bir dilim yenilebilir. Yapılışı ise bana göre çok kolay ve zahmetsiz olduğu için Ramazan ayında yapılabilecek en kolay tatlıdır. Güllaç'ın orjinalinde gülsuyu olmasına rağmen ben de gülsuyu sevmeyenlerdenim. Gülsuyu yerine vanilya ile yapılan güllaç damak zevkime daha uygun. İçine hoş koku vermesi için cevizle birlikte bir miktar kavrulmuş fındık ekledim. Birde arasına değil her katına ceviz ve fındık serpiştirdim.

Malzemeler;

6 yaprak güllaç
1,5 kg süt
1,5 su bardağı şeker
1 paket vanilya
1 su bardağı ceviz
1 çay bardağı fındık
1 tatlı kaşığı tarçın

Yapılışı:

1. Süt ve şekeri kaynatarak, ocaktan aldıktan sonra vanilya ekleyelim.

2. Cevizleri iri parçalar halinde hazırlayalım. Fındıkları kavurduktan sonra iri parçalar halinde doğrayalım.

3. Borcamın içine 1 kepçe ılınmış süt koyduktan sonra güllaç yapraklarını teker teker üzerilerine süt dökerek ıslatalım. Güllaçların her katı arasına ceviz ve fındık serpelim.

4. Tüm yapraklar bittikten sonra kalan sütü güllaçların üzerine dökelim. Güllaçların üzerine çıkacak şekilde süt dökülmeli.

5. Oda sıcaklığında bekletip sütü çekmesini sağladıktan üzerini süsleyip sonra buzdolabında dinlendirelim.

Etiketler:

8 Comments:

Blogger yemekvebiz said...

Güllaç gorunce dayanamıyorum ne yapayım , mutlaka yorum bırakmam gerekli:) Gece saat 23.45 ben Gullac seyrediyorum..

Ellerine saglık, cok guzel..
Sevgilerimle
Figen

30 Eylül, 2006 23:52  
Blogger bocuruk said...

Sevgili Figen'e katılıyorum. Ben de o kadar severim ki güllacı ramazan sonrasında pek bulunmuyordu eskiden fazla fazla alıyordum bir süre daha yapabilelim diye. Ama annem yapıyordu doğrusu ben hiç denemedim. Annelerden tarif almak kolay değildir bilirsin ölçü veremezler pek. Herşeyi gözkararı yapıp o güzel lezzeti tuttururlar işte. Kendim yapayım bir de onlar benim güllaçımı yesinler değil mi? Tabii tarif senden. Sağol. Ellerine sağlık:)

01 Ekim, 2006 01:06  
Blogger yemek vakti said...

Selam,
ilk defa hayatimda güllac görüyorum. Cok güzel bir tatliymis.
Yufkali bir tatli demekki. Cok hos bisey...
Ellerine saglik.
Sevgiler

02 Ekim, 2006 13:51  
Anonymous lale said...

Merhaba
Ellerine sağlık "ağzımın suyu aktı" diye bir söz vardır ya sanırım bu güllaç için söylenmiş. Harika görünüyor.

02 Ekim, 2006 16:22  
Anonymous Adsız said...

Ellerine saglik güllaci cok güzel tarif etmissin,gül suyu nu ve vanilyayi sevmeyenler icin benim önerim sakiz receli olabilir daha güllac yapmadim ama.... senin tarifini deneyecegim, TUBA

05 Ekim, 2006 12:25  
Blogger pınar said...

bu ölçü acaba hangi büyüklükte tepsiye göre olur. kare borcama yapsam iyi gelir mi acaba?

08 Ekim, 2006 18:04  
Anonymous yemek tarifleri said...

resimli yemek tarifleri
lezzetli yemek tarifleri
yemek tarifleri
yemek tarifi
yemek kursları
yemek tarifi siteleri
kolay yemekler
güzel yemekler
pratik yemekler
türk mutfağı
çin mutfağı
italyan mutfağı
çörekler
Pizza
Pizzalar
Tatlılar
tatlı
kandil simidi
reçel
reçeller
dolma
dolmalar
fransız mutfağı
tatlı tarifleri
hamur işi
soslar
çorbalar
pasta tarifleri
sebze yemekleri
zeytinyağlılar
kurabiyeler
Çorba
Mantı
Köfte
Güveç
Bat
Mücver
Tavuk
Pilav
But
Barbekü
Fasulye
Bonfile
Enginar
Patlıcan
Ispanak

16 Ağustos, 2011 23:48  
Anonymous yemek tarifleri said...

Börek
Baklava
Külbastı
Kereviz
Kebap
Makarna
Pasta
Pastalar
Tandır
Mercimek
Biftek
Sarma
Dolma
Kek
Poğaça
Kurabiye
Pide
Karnabahar
Haşlama
Nohut
Kapama
İncik
Bulgur
Barbunya
Mantar
Zeytinyağlı
Patates
Bakla
Hünkar Beğendi
Kavurma
Lahana
hamsi
palamut
balık
levrek
tava
çipura
Kefal
alabalık
lüfer
istakoz
yengeç
barbunya
dil balığı
gelincik
kolyoz
minakop
mercan
çörek

17 Ağustos, 2011 00:19  

Yorum Gönder

Links to this post:

Bağlantı Oluştur

<< Home