Cuma, Ekim 27, 2006

Ev Baklavası


Bayram lezzetlerine devam ediyoruz. Bayram denilince bizim evde ilk akla gelen annemin yaptığı çıtır çıtır ev baklavasıdır.

Annem eskiden baklavayı kocaman sini ile yapar, pişmesi için taş fırına gönderirdi. Bizde fırında bekleyip baklava piştikten sonra o koca siniyi eve getirirdik. Çocukluğumdan hatırladığım bayram anılarından en önemlilerindendir bu baklava pişirme olayı. Artık evdeki fırında pişiriyoruz baklavayı, yinede çok güzel ve çıtır çıtır oluyor.

Bu baklava 54 kat yufkadan hazırlandı. Arasına 2 kat ceviz koyduk. Ceviz ile birlikte hoş koku vermesi için kavrulmuş fındık mutlaka olur baklavanın içinde.

Malzemeler;

1 su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı süt
1 yumurta
1 çorba kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
Nişasta (açmak için)

Şerbet;
4 bardak şeker
3,5 bardak su
1/2 limon suyu

İçi:
300 gr ceviz
150 gr. fındık
2 kaşık toz şeker

Yapılışı:

1. Sıvıyağ, süt, yumurta, sirke ve tuzu bir kaba koyarak elimizle karıştırıyoruz.

2. İçine elenmiş un ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında olacak şekilde iyice yoğuruyoruz. Yoğurduğumuz hamurdan minik bezeler hazırlayarak en az 30 dk dinlendiriyoruz.

3. Ceviz ve fındığı mutfak robotunda çok ince olmayacak şekilde çekip içine toz şeker ekliyoruz.

4. Dinlendirdiğimiz hamur bezelerini nişasta yardımıyla çok ince açıyoruz. Yağlanmış tepsiye (35x42 ölçüsünde dikdörtgen fırın tepsisi kullandım) açtığımız yufkaları üst üste koyuyoruz.

5. Açtığımız yufkaların tepsinin kenarından sarkan kısımlarını bıçak yardımıyla keserek düzgün bir şekilde üzerine ekliyoruz. Biz 2 kat ceviz-fındık koyduğumuz için 18 katta bir içini ekledik.

6. Yufkaların tamamı bitince en üste tam açılmış bir kat yufka koyarak istediğimiz şekilde kesiyoruz.

7. Baklavayı yağlamak için, 250 gr margarin ve 1 su bardağı sıvıyağı iyice kızdırıyoruz. Kızdırdığımız yağı baklavanın her yerine gelecek şekilde döküyoruz.

8. 170 derece ısınmış fırında iyice kızarana kadar pişiriyoruz. Üzeri kızarmaya başlayınca ısıyı biraz azaltarak içinin pişmesini sağlayalım.

9. Fırından çıkardıktan sonra soğuyan baklavanın üzerine ılık şerbeti döküyoruz.

Etiketler:

6 Comments:

Blogger bocuruk said...

Canım yaa ne kadar güzel. Anneciğinin ellerine sağlık. Deneyemeyeceği bir tarif ama çokçok güzel...

28 Ekim, 2006 23:09  
Blogger evperisi said...

Baklava neifis gözüküyor gerçekten annanizin allarine sağlık...
cumhuriyet bayramımız kutlu olsun...

29 Ekim, 2006 17:25  
Anonymous lale said...

Merhaba, ellerinize kollarınıza sağlık. Doğsusu 54 kat yufka açmak bir yana ben bu kadarını yanyana bile görmedim. Zaten fotoğraftan bile lezzeti belli oluyor.

30 Ekim, 2006 15:36  
Anonymous Adsız said...

merhaba,bu bayram baklavanizi yaptim yufka acmada pek profesyonel olmasam da cok güzel oldular ben de 54 beze hazirlamistim ama 40 a kadar dayanabildim.tarif icin tesekkürler.

03 Ocak, 2007 23:50  
Anonymous yemek tarifleri said...

resimli yemek tarifleri
lezzetli yemek tarifleri
yemek tarifleri
yemek tarifi
yemek kursları
yemek tarifi siteleri
kolay yemekler
güzel yemekler
pratik yemekler
türk mutfağı
çin mutfağı
italyan mutfağı
çörekler
Pizza
Pizzalar
Tatlılar
tatlı
kandil simidi
reçel
reçeller
dolma
dolmalar
fransız mutfağı
tatlı tarifleri
hamur işi
soslar
çorbalar
pasta tarifleri
sebze yemekleri
zeytinyağlılar
kurabiyeler
Çorba
Mantı
Köfte
Güveç
Bat
Mücver
Tavuk
Pilav
But
Barbekü
Fasulye
Bonfile
Enginar
Patlıcan
Ispanak

16 Ağustos, 2011 23:51  
Anonymous yemek tarifleri said...

Börek
Baklava
Külbastı
Kereviz
Kebap
Makarna
Pasta
Pastalar
Tandır
Mercimek
Biftek
Sarma
Dolma
Kek
Poğaça
Kurabiye
Pide
Karnabahar
Haşlama
Nohut
Kapama
İncik
Bulgur
Barbunya
Mantar
Zeytinyağlı
Patates
Bakla
Hünkar Beğendi
Kavurma
Lahana
hamsi
palamut
balık
levrek
tava
çipura
Kefal
alabalık
lüfer
istakoz
yengeç
barbunya
dil balığı
gelincik
kolyoz
minakop
mercan
çörek

17 Ağustos, 2011 00:21  

Yorum Gönder

Links to this post:

Bağlantı Oluştur

<< Home