Çarşamba, Kasım 22, 2006

Pırasalı Börek, Mercimek Köftesi ve Tuzlu Çörek


PIRASALI BÖREK

Malzemeler:

3 adet yufka
1 bardak süt ve yağ karışımı
1 yumurta

1 kg pırasa
2 kuru soğan
1/2 çay bardağı sıvıyağ
Tuz, karabiber ve pul biber

Yapılışı:

1. Pırasaları halka halka doğrayalım. Sıvıyağda, doğradığımız soğanlar ve pırasaları kavuralım ve baharatını damak zevkimize göre ekleyelim.

2. Yufkaları 6 parçaya eşit parçaya bölelim. Süt, yağ ve yumurta karışımını fırça ile yufkaların üzerine sürelim.

3. Yufkanın geniş kenarını içe doğru katlayıp pırasalı harçtan koyalım. Çok sıkı olmayacak şekilde büyük sigara böreği sarar gibi saralım.

4. Hazırladığımız böreklerin üzerine yumurta sarısı sürüp, çörek otu serperek 170 derece fırında kızarana kadar pişirelim.



MERCİMEK KÖFTESİ

Malzemeler:

1 bardak mercimek
2 bardak ince bulgur
1 çay bardağı sıvıyağ
1 kuru soğan
3 diş sarımsak
2 kaşık salça (biber ve domates)
Taze soğan
Maydanoz
Karabiber, kimyon, pul biber, tuz

Yapılışı:

1. Mercimeği haşlayalım ve kalan az miktardaki suyu ile birlikte bulgurun üzerine dökerek tencerenin ağzını kapatalım. Bulgurun sıcaklık ile şişerek pişmesini sağlayalım.

2. Soğan ve sarımsağı yağda pembeleşene kadar kavuralım ve salçayı ekleyelim.

3. İnce ince doğradığımız taze soğan, maydanozlar ve baharatları mercimek ve bulgurun içine ekleyerek karıştıralım. Elimizle sıkarak köfteleri yapalım.



TUZLU ÇÖREKLER

Malzemeler:

125 gr tereyağ
1 çay bardağı sıvıyağ
100 gr krema
1 tatlı kaşığı toz şeker
1/2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı mahlep
Aldığı kadar un
1 yumurta sarısı (üzerine sürmek için)

İç: zeytin ezmesi, patates

Yapılışı:

1. Oda sıcaklığındaki tereyağ, sıvıyağ ve kremayı karıştırıp diğer malzemeler ile yoğuralım. Hamuru 30 dk kadar dinlendirelim.

2. Hazırladığımız hamura istediğimiz şekli verip içine istediğimiz malzemeyi koyabiliriz. Ben hamuru merdane yardımıyla açtıktan sonra üzerine zeytin ezmesi sürüp rulo yaptım. Bazılarının içinede patates,tuz ve kırmızı biber karışımını koyup kare şekilde katladım.

3. Hazırladığım çöreklerin üzerine yumurta sarısı sürüp 170 derecede fırında kızarana kadar pişirelim.

Etiketler:

7 Comments:

Anonymous pembeli said...

Ellerine sağlık hepsi harika görünüyor.

www.blogcu.com/pembeli

28 Kasım, 2006 17:21  
Blogger Nukhet said...

yillardir hercesit yemegi yaparim ama daha hic mercimekli kofte denemedim. Yemesine ise bayilirim. Resimdekiler o kadar hos gozukuyorlar ki ben de hemen yapma istegi uyandirdi. Yapayim sonucu bildiririm. Ellerine saglik. Sevgiler

03 Aralık, 2006 08:43  
Blogger Nukhet said...

Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

03 Aralık, 2006 08:51  
Blogger Tuba said...

Daha bugun bir arkadasimin evinde ilk defa pirasali borek yedim. gercekten cok guzel oluyor. Ben de tarifini en kisa zamanda koyacagim. Benim merak ettigim tuzlu corekler bizim pastanelerden aldigimiz gibi oldu mu? Cunku Amerika'da en cok aradiklarimdan birisi pastanelerin o tuzlu corekleri. Ben de beklerim. Sevgiyle,

04 Aralık, 2006 13:05  
Blogger Ebruli Lezzetler said...

Merhaba Tuba,

Tuzlu çörekler pastanekilerle aynı lezzette. Denersen memnun kalacağına eminim. Sevgiyle,

05 Aralık, 2006 21:48  
Anonymous yemek tarifleri said...

resimli yemek tarifleri
lezzetli yemek tarifleri
yemek tarifleri
yemek tarifi
yemek kursları
yemek tarifi siteleri
kolay yemekler
güzel yemekler
pratik yemekler
türk mutfağı
çin mutfağı
italyan mutfağı
çörekler
Pizza
Pizzalar
Tatlılar
tatlı
kandil simidi
reçel
reçeller
dolma
dolmalar
fransız mutfağı
tatlı tarifleri
hamur işi
soslar
çorbalar
pasta tarifleri
sebze yemekleri
zeytinyağlılar
kurabiyeler
Çorba
Mantı
Köfte
Güveç
Bat
Mücver
Tavuk
Pilav
But
Barbekü
Fasulye
Bonfile
Enginar
Patlıcan
Ispanak

16 Ağustos, 2011 23:54  
Anonymous yemek tarifleri said...

Börek
Baklava
Külbastı
Kereviz
Kebap
Makarna
Pasta
Pastalar
Tandır
Mercimek
Biftek
Sarma
Dolma
Kek
Poğaça
Kurabiye
Pide
Karnabahar
Haşlama
Nohut
Kapama
İncik
Bulgur
Barbunya
Mantar
Zeytinyağlı
Patates
Bakla
Hünkar Beğendi
Kavurma
Lahana
hamsi
palamut
balık
levrek
tava
çipura
Kefal
alabalık
lüfer
istakoz
yengeç
barbunya
dil balığı
gelincik
kolyoz
minakop
mercan
çörek

17 Ağustos, 2011 00:23  

Yorum Gönder

Links to this post:

Bağlantı Oluştur

<< Home