Pazar, Ocak 28, 2007

Aşure



Aşure'nin pişirilmesiyle ilgili en ünlü efsane Nuh'un Gemisi hikayesidir. Tufan esnasında uzun süre azgın denizde kalan gemide, zamanla yiyecek sıkıntısı başlamıştır. Fırtına ve yağmur bir türlü dinmek bilmez. Açlıkla karşı karşıya kalan gemideki insanlar, ambara inerek ellerinde kalan malzemelerin hepsini karıştırıp pişirirler. Uzun sürede bu pişirdikleri yiyecekle idare ederler. O zaman bu yemeği yaptıklarında 40 çeşit malzemeden yapıldığı söylenir.

Muharrem ayının 10. günü aşure günü olarak bilinir. Aşure bereketin simgesidir. Aşure yapıldıktan sonra, ihtiyacı olanlara, komşulara, akrabalara dağıtılması paylaşmanın en güzel örneklerindendir.

Bu sene aşureyi ben yapacağım diye tutturdum. Annemin yardımıyla ilk defa aşure yaptım. Sabah erken saatlerden itibaren uğraştım ama değdi doğrusu.

Malzemeler;

2 su bardağı buğday
1,5 su bardağı nohut
1,5 su bardağı fasulye
1/2 su bardağı pirinç
5 su bardağı tozşeker
15 adet incir
20 adet kuru kayısı
1 su bardağı sarı üzüm
2 portakal kabuğu
Ceviz, fındık, badem
1 çay bardağı nişasta
2 kaşık un

Yapılışı:

1. Bir gece önceden ıslattığımız buğday, nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı düdüklü tencerede haşlayalım. Pirincide ayrıca haşlayalım. Haşlandıktan sonra hepsini birbirine karıştıralım.

2. İncir, kayısı ve portakal kabuklarını küçük küçük doğrayalım. Kayısı ve üzümleri suya koyarak bekletelim.

3.Tüm malzemeleri büyük tencerede birbirine iyice karıştıralım. Eğer suyu az ise bir miktar su ekleyelim. Nişasta ve unu su ile iyice ezdikten sonra tencereye ekleyelim ve karıştırarak kaynatalım.

4. Aşure kaynayıp meyveler piştikten sonra şekerini ekleyerek bir taşım daha kaynatalım.

5. Üzerini ceviz, badem veya fındık ile süsleyelim.



Etiketler:

8 Comments:

Anonymous mutfakta hoş seda said...

Allah kabu etsin bende yarın yapacağım ama senin aşüreni görünce olsada yesem dedim ellerine sağlık

28 Ocak, 2007 22:03  
Blogger Mutfakta Zen said...

ellerine saglik!
bizde asure yok bu sene ama geçen gün ilk asuremiz geldi bir komsumuzdan. galiba pekmezle yapmislar. bak benim de canim çekti asure yapmak. acaba az da olsa yapsam mi ki?
tijen

29 Ocak, 2007 18:10  
Anonymous esra said...

selam
bugünlerde gezmek biraz güzel oldu galiba
herkes aşure yapmış ve hepside birbirnden nefis tıpkı sizinkiler gibi ellerinize sağlık
sevgiler
http://buyuleyenmutfakkokusu.blogcu.com/

01 Şubat, 2007 21:17  
Blogger Rabia said...

Ebrucuğum merhabalar. Çok nefis görünüyor. Allah kabul etsin.
Ben de yapmayı planlıyorum hafta sonu. Bir şey sormak istiyordum. Portakal kabuğu koymak istiyorum fakat, önceden haşlayıp, acı suyunu dökmem mi gerekiyor. Sen tam olarak nasıl yaptın. Bilgi verirsen beni sevindirirsin canım.
Sevgilerimle...

02 Şubat, 2007 12:22  
Blogger SEDA said...

Ellerine sağlık Ebru, Allah kabul etsin...

seda
tarifname.blogspot.com

03 Şubat, 2007 18:59  
Blogger Ebruli Lezzetler said...

Hepinize aşuremden ikram etmek isterdim. Sizler ikram etmişim sayarsanız çok mutlu olurum. Güzel dilekleriniz için teşekkür ederim.

Sevgili Rabia, ben portakal kabuğunu haşlamadan ekledim. Sadece kabuğun içinde bulunan beyazlığı aldım.

03 Şubat, 2007 21:22  
Anonymous yemek tarifleri said...

resimli yemek tarifleri
lezzetli yemek tarifleri
yemek tarifleri
yemek tarifi
yemek kursları
yemek tarifi siteleri
kolay yemekler
güzel yemekler
pratik yemekler
türk mutfağı
çin mutfağı
italyan mutfağı
çörekler
Pizza
Pizzalar
Tatlılar
tatlı
kandil simidi
reçel
reçeller
dolma
dolmalar
fransız mutfağı
tatlı tarifleri
hamur işi
soslar
çorbalar
pasta tarifleri
sebze yemekleri
zeytinyağlılar
kurabiyeler
Çorba
Mantı
Köfte
Güveç
Bat
Mücver
Tavuk
Pilav
But
Barbekü
Fasulye
Bonfile
Enginar
Patlıcan
Ispanak

16 Ağustos, 2011 23:57  
Anonymous yemek tarifleri said...

Börek
Baklava
Külbastı
Kereviz
Kebap
Makarna
Pasta
Pastalar
Tandır
Mercimek
Biftek
Sarma
Dolma
Kek
Poğaça
Kurabiye
Pide
Karnabahar
Haşlama
Nohut
Kapama
İncik
Bulgur
Barbunya
Mantar
Zeytinyağlı
Patates
Bakla
Hünkar Beğendi
Kavurma
Lahana
hamsi
palamut
balık
levrek
tava
çipura
Kefal
alabalık
lüfer
istakoz
yengeç
barbunya
dil balığı
gelincik
kolyoz
minakop
mercan
çörek

17 Ağustos, 2011 00:26  

Yorum Gönder

Links to this post:

Bağlantı Oluştur

<< Home