Çikolata bu dünyada gelmiş geçmiş yemek ve tatlı anlamındaki en büyük buluş bana göre. Bu kadar muhteşem bir tat ve onu yerken damarlarınıza kadar çikolatayı hissetmek inanılmaz birşeydir.
Truff, en sevdiğim çikolata çeşididir. Yumuşacık olması ve ısırdığınız zaman o yoğun çikolata tadını hissetmek benim gibi çikolata delilerine inanılmaz bir mutluluk verir.
Geçen sene 2 çikolata kursuna katılmıştım. Birisi Zanussi, diğeri Chef's İstanbul'dur. Öğretilenler hemen hemen aynı olmakla beraber zaten önemli olan temelini öğrendikten sonra sizin yaratıcılığınız ile ortaya çıkardığınız lezzetler oluyor. Ben çikolata-portakal ve çikolata-kahve birleşimine bayılıyorum. Bu yüzden yaptığım çikolatalarda genellikle portakallı yada kahveli oluyor.
Bu bayram için, portakallı ve fındıklı truff hazırladım. Ama ana malzemenin içine istediğiniz lezzeti ekleyerek kendi zevkinize göre truffler hazırlayabilirsiniz.
Malzemeler:
400 gr. bitter kuvertür
200 gr. krema
Kaplamak için:
200 gr. bitter kuvertür
50 gr. kakao yağı
kakao
iri çekilmiş fındık
İçi için:
Portakal şekerlemesi
1 miktar portakal likörü
(isteğe bağlı)Bütün fındık
Yapılışı:
1. Kuvertürü ince ince kıydıktan sonra derin bir kaba alalım ve üzerine kaynayan kremayı ekleyelim. Çikolatalar eriyene kadar bir spatula yardımı ile karıştıralım.
2. Karışıma içine koymak istediğimiz malzemeyi ekleyelim. Ben bu karışımı ikiye böldüm yarısına portakal şekerlemesi ve portakal likörü, yarısına kavrulmuş ve iri kıyılmış fındık ekledim.
3. Oda ısısında 2-3 saat beklettikten sonra en az 3-4 saat buzdolabında bekletelim.
4. İyice donmuş olan çikolatadan bir kaşık yardımı ile parçalar alarak cevizden biraz küçük toplar hazırlayalım. Fındıklı olan truffun ortasına 1 adet tüm fındık koydum.
5. Hazırladığımız toplar el ısısı ile biraz yumuşuyorlar, bu nedenle yuvarladıktan sonra buzdolabında biraz sertleşmelerini bekleyelim.
6. Kalan kuvertürü benmari usulü ile eritelim ve içine kakao yapını ekleyerek iyice karıştıralım. Hazırladığımız topları bir çatal yardımıyla çikolataya batırarak kaplanmasını sağlayalım ve ister kakao, ister kıyılmış fındıklara bulayalım. Portakallı olanlar kakao, fındıklı olanı ise iri kıyılmış fındık ile kapladım.
Çikolata yaparken özellikle dikkat edilmesi gereken, çok sıcak bir ortamda çalışmamaktır. Çalıştığımız ortam serin olursa çikolata ile çalışmamız daha kolay oluyor. Özellikle truffleri el ile yuvarladığımız için, el ısısı ile çok çabuk erimektedir. Bu nedenle truff yaparken ellerimizin soğuk olmasına dikkat edelim. Ben yanımda mutlaka buz dolu bir kase bulunduruyorum ve ellerim ısındıkça kaseyi elime alarak (ellerinizi buza batırmayın) soğutuyorum.
Truff hazırlarken, çikolata ve krema ölçüsünü yarı yarıya hazırlarsak mutlaka başarılı sonuç alırız. Eğer hazırlağınız karışım çok sıvı ve buzdolabına koymanıza rağmen katılaşmıyorsa, biraz erimiş çikolata ekleyebilirsiniz. Eğer çok katı olmuş ise de tam tersi bir miktar krema ekleyebilirsiniz.
Etiketler: Tatlılar