Salı, Ekim 31, 2006

Lokumlu Kurabiye


Bayramdan kalan lokumları değerlendirmek için lokumlu kurabiye yapmayı denedim. Birçok tarife baktım ama Beyaz Fırın'ın yayınlamış olduğu Beyaz Mutfak kitabındaki tarifi yapmaya karar verdim. Yapımı çok kolay ve oldukça lezzetli bir kurabiye ortaya çıktı. Tarifin orjinalinde sakızlı lokum kullanılmış ama ben fıstıklı ve çifte kavrulmuş lokum kullandım.

Malzemeler:
200 gr un (3 çay bardağı)
120 gr margarin
50 gr yoğurt (1 kahve fincanı)
1 çay kaşığı kabartma tozu
2 yumurta sarısı
Pudra Şekeri (üzeri için)
300 gr lokum

Yapılışı:

1. Un, margarin, yoğurt ve kabartma tozunu yoğuralım. Hamuru buzdolabında 4 saat dinlendirelim.

2. Hamuru, 0,5 cm kalınlığında açarak 4x4 ölçülerinde kareler keselim. Hamurun üzerine yumurta sarısı sürüp ikiye böldüğümüz lokumları koyalım. Karşılıklı uçlarını birleştirelim.

3. Fırın kağıdı serilmiş tepsiye koyarak, 170 derece fırında 25-30 dk pişirelim. Fırında çıkarıp soğutalım ve üzerine pudra şekeri serpelim.

Etiketler:

Cuma, Ekim 27, 2006

Ev Baklavası


Bayram lezzetlerine devam ediyoruz. Bayram denilince bizim evde ilk akla gelen annemin yaptığı çıtır çıtır ev baklavasıdır.

Annem eskiden baklavayı kocaman sini ile yapar, pişmesi için taş fırına gönderirdi. Bizde fırında bekleyip baklava piştikten sonra o koca siniyi eve getirirdik. Çocukluğumdan hatırladığım bayram anılarından en önemlilerindendir bu baklava pişirme olayı. Artık evdeki fırında pişiriyoruz baklavayı, yinede çok güzel ve çıtır çıtır oluyor.

Bu baklava 54 kat yufkadan hazırlandı. Arasına 2 kat ceviz koyduk. Ceviz ile birlikte hoş koku vermesi için kavrulmuş fındık mutlaka olur baklavanın içinde.

Malzemeler;

1 su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı süt
1 yumurta
1 çorba kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
Nişasta (açmak için)

Şerbet;
4 bardak şeker
3,5 bardak su
1/2 limon suyu

İçi:
300 gr ceviz
150 gr. fındık
2 kaşık toz şeker

Yapılışı:

1. Sıvıyağ, süt, yumurta, sirke ve tuzu bir kaba koyarak elimizle karıştırıyoruz.

2. İçine elenmiş un ekleyerek kulak memesi yumuşaklığında olacak şekilde iyice yoğuruyoruz. Yoğurduğumuz hamurdan minik bezeler hazırlayarak en az 30 dk dinlendiriyoruz.

3. Ceviz ve fındığı mutfak robotunda çok ince olmayacak şekilde çekip içine toz şeker ekliyoruz.

4. Dinlendirdiğimiz hamur bezelerini nişasta yardımıyla çok ince açıyoruz. Yağlanmış tepsiye (35x42 ölçüsünde dikdörtgen fırın tepsisi kullandım) açtığımız yufkaları üst üste koyuyoruz.

5. Açtığımız yufkaların tepsinin kenarından sarkan kısımlarını bıçak yardımıyla keserek düzgün bir şekilde üzerine ekliyoruz. Biz 2 kat ceviz-fındık koyduğumuz için 18 katta bir içini ekledik.

6. Yufkaların tamamı bitince en üste tam açılmış bir kat yufka koyarak istediğimiz şekilde kesiyoruz.

7. Baklavayı yağlamak için, 250 gr margarin ve 1 su bardağı sıvıyağı iyice kızdırıyoruz. Kızdırdığımız yağı baklavanın her yerine gelecek şekilde döküyoruz.

8. 170 derece ısınmış fırında iyice kızarana kadar pişiriyoruz. Üzeri kızarmaya başlayınca ısıyı biraz azaltarak içinin pişmesini sağlayalım.

9. Fırından çıkardıktan sonra soğuyan baklavanın üzerine ılık şerbeti döküyoruz.

Etiketler:

Salı, Ekim 24, 2006

Truff


Çikolata bu dünyada gelmiş geçmiş yemek ve tatlı anlamındaki en büyük buluş bana göre. Bu kadar muhteşem bir tat ve onu yerken damarlarınıza kadar çikolatayı hissetmek inanılmaz birşeydir.

Truff, en sevdiğim çikolata çeşididir. Yumuşacık olması ve ısırdığınız zaman o yoğun çikolata tadını hissetmek benim gibi çikolata delilerine inanılmaz bir mutluluk verir.

Geçen sene 2 çikolata kursuna katılmıştım. Birisi Zanussi, diğeri Chef's İstanbul'dur. Öğretilenler hemen hemen aynı olmakla beraber zaten önemli olan temelini öğrendikten sonra sizin yaratıcılığınız ile ortaya çıkardığınız lezzetler oluyor. Ben çikolata-portakal ve çikolata-kahve birleşimine bayılıyorum. Bu yüzden yaptığım çikolatalarda genellikle portakallı yada kahveli oluyor.

Bu bayram için, portakallı ve fındıklı truff hazırladım. Ama ana malzemenin içine istediğiniz lezzeti ekleyerek kendi zevkinize göre truffler hazırlayabilirsiniz.

Malzemeler:

400 gr. bitter kuvertür
200 gr. krema

Kaplamak için:

200 gr. bitter kuvertür
50 gr. kakao yağı
kakao
iri çekilmiş fındık

İçi için:
Portakal şekerlemesi
1 miktar portakal likörü (isteğe bağlı)
Bütün fındık

Yapılışı:

1. Kuvertürü ince ince kıydıktan sonra derin bir kaba alalım ve üzerine kaynayan kremayı ekleyelim. Çikolatalar eriyene kadar bir spatula yardımı ile karıştıralım.

2. Karışıma içine koymak istediğimiz malzemeyi ekleyelim. Ben bu karışımı ikiye böldüm yarısına portakal şekerlemesi ve portakal likörü, yarısına kavrulmuş ve iri kıyılmış fındık ekledim.

3. Oda ısısında 2-3 saat beklettikten sonra en az 3-4 saat buzdolabında bekletelim.

4. İyice donmuş olan çikolatadan bir kaşık yardımı ile parçalar alarak cevizden biraz küçük toplar hazırlayalım. Fındıklı olan truffun ortasına 1 adet tüm fındık koydum.

5. Hazırladığımız toplar el ısısı ile biraz yumuşuyorlar, bu nedenle yuvarladıktan sonra buzdolabında biraz sertleşmelerini bekleyelim.

6. Kalan kuvertürü benmari usulü ile eritelim ve içine kakao yapını ekleyerek iyice karıştıralım. Hazırladığımız topları bir çatal yardımıyla çikolataya batırarak kaplanmasını sağlayalım ve ister kakao, ister kıyılmış fındıklara bulayalım. Portakallı olanlar kakao, fındıklı olanı ise iri kıyılmış fındık ile kapladım.

Çikolata yaparken özellikle dikkat edilmesi gereken, çok sıcak bir ortamda çalışmamaktır. Çalıştığımız ortam serin olursa çikolata ile çalışmamız daha kolay oluyor. Özellikle truffleri el ile yuvarladığımız için, el ısısı ile çok çabuk erimektedir. Bu nedenle truff yaparken ellerimizin soğuk olmasına dikkat edelim. Ben yanımda mutlaka buz dolu bir kase bulunduruyorum ve ellerim ısındıkça kaseyi elime alarak (ellerinizi buza batırmayın) soğutuyorum.

Truff hazırlarken, çikolata ve krema ölçüsünü yarı yarıya hazırlarsak mutlaka başarılı sonuç alırız. Eğer hazırlağınız karışım çok sıvı ve buzdolabına koymanıza rağmen katılaşmıyorsa, biraz erimiş çikolata ekleyebilirsiniz. Eğer çok katı olmuş ise de tam tersi bir miktar krema ekleyebilirsiniz.

Etiketler:

Pazar, Ekim 22, 2006

İyi Bayramlar...


Hep bir arada, sevgi dolu ve huzurlu bayramlar geçirmek dileğiyle...

Bayramınız kutlu olsun,

Pazartesi, Ekim 16, 2006

Kırma Baklava


Bu ayki etkinliğin konusunun en sevdiğim yiyecek olan tatlılardan seçilmesi beni sevindirdi. Aslında bayramda bizim evimizde baklava yapılır. Önümüzdeki hafta annemin bayram için hazırlayacağı baklavayı sizlerle paylaşacağım. Bu etkinlik için ne yapacağımı düşünürken, uzun zamandır annemin kırma baklava yapmadığı aklıma geldi ve benim için yapmasını rica ettim. Ellerine sağlık annecim...

Malzemeler;
1 çay bardağı süt
1/2 çay bardağı sıvıyağ
1 çorba kaşığı sirke
1 yumurta
1 tutam tuz
Aldığı kadar un
2 bardak ceviz içi
200 gr margarin yada tereyağ
Nişasta(açmak için)

Şerbet:
3 bardak şeker
4 bardak şeker
1/2 limon

Yapılışı:
1. Süt, sıvıyağ, sirke ve yumrtayı elimizde karıştırıp içine un ve tuz ekleyerek yumuşak bir hamur olacak şekilde yoğuralım. Yoğurduğumuz hamurdan küçük bezeler hazırlayalım ve en az 30 dk üzerine nemli bir bez örterek dinlendirelim.

2. Dinlendirdiğimiz hamurları nişasta yardımıyla açalım. Açtığımız hamuru ortadan ikiye bölelim. Kestiğimiz yarım kısmın yuvarlak tarafını üzerine kapatarak her iki kenarınında düz olmasını sağlayalım.

3. Katladığımız kenara dövülmüş ceviz koyalım. Hamuru oklavaya saralım ve her iki ucundan hafifçe ortaya doğru sıkıştıralım yani kıralım. Oklavayı yavaşça çekip çıkardıktan sonra 3 veya 4 parçaya bölerek tepsiye dizelim.

4. Tüm hamurları açıp hazırladıktan sonra, kızdırdığımız yapı üzerine dökelim. Tatlıların her yerinin iyice yağlanması gerekli. 170 derece fırında kızarana kadar pişirelim.

5. Şerbeti kaynatıp soğutalım. Tatlı pişip soğuduktan sonra şerbetini dökelim.

Etiketler:

Çarşamba, Ekim 11, 2006

Çamaşır Böreği


Bu börek tarifide teyzemden... Çok lezzetli, hafif ve yapımı kolay bir börek tarifi. Pırasalı içle yapılan börekleri çok seviyorum. Bu börekte pırasalı ama içinde kıymada var. İç malzemesi isteğe göre değişebilir.

Malzemeler:

3 yufka
1 bardak süt
1/2 bardak sıvıyağ

İç:
200 gr kıyma
2 pırasa
1/2 bardak dövülmüş ceviz
Tuz, karabiber
1/2 bardak rendelenmiş kaşar
Maydanoz

Yapılışı:

1. Kıymayı 1 kaşık sıvıyağda kavuralım. İnce ince doğradığımız pırasaları ekleyerek pişirelim. Tuz, karabiber, maydanoz ekleyelim. Ocaktan alınca kaşar peyniri ve ceviz ekleyelim.

2. Yufkayı, üçgen olarak 6 parçaya bölelim. Süt ve sıvıyağı karıştırıp, her bir parçaya sürelim

3. Üçgenin geniş kenarına malzemeden koyarak bol bir şekilde saralım ve içe doğru katlayarak yuvarlayalım.

4. Tüm börekleri hazırladıktan sonra, önce su dolu bir kabın içinde börekleri ıslatalım ve hafifçe sıkalım, yağlanmış tepsiye dizelim. Üzerlerine yumurta sürüp 170 derece fırında pişirelim.

Etiketler:

Cumartesi, Ekim 07, 2006

Kadayıf


Geçtiğimiz akşam teyzeme iftar yemeğine davetliydik. Malesef iftara yetişemediğim için iftar sofrasını görüntüleyemedim. Ama tatlı servisini kaçırmadım ve bu güzel kadayıfı resimleyebildim. Kadayıf çıtır çıtır ve aşırı tatlı olmadığı zaman çok severim. Bu yüzden de teyzemin kadayıfı benim favorimdir.

Malzemeler;

500 gr tel kadayıf
250 gr margarin
1 kaşık margarin (tepsiyi yağlamak için)
1 çay bardağı sıvıyağ
200 gr ceviz

Şerbet için;
3 şeker
4 su bardağı su

Yapılışı;

1. Tepsiyi yağlayalım. Kadayıfı elimizde kopararak parça parça yapalım. Yarısını tepsiye dizelim .

2. İri parçalar halinde çektiğimiz cevizi kadayıfın üzerine serpelim ve kalan kadayıf ile üzerini kapatalım.

3. Kadayıfı pişirmeden önce iyice bastırarak oturmasını sağlamak çok önemliymiş. Teyzem bunun için, tepsinin içine oturacak büyüklükte bir tepsiyi tatlının üzerine koyuyormuş ve üzerine örtü örtüp gazete kağıdı koyarak üzerine çıkıp ezdiğini söyledi.

4. İyi ce bastırdığımız kadayıfın üzerine erimiş magarin ile sıvıyağı karıştırıp her tarafını ıslatacak şekilde döküyoruz. 170 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz.

5. Şeker ile suyu kaynatıp şerbeti hazırlıyoruz. Tatlı iyice soğumuş, şerbet ise ılık bir haldeyken şerbeti döküyoruz.

Etiketler: